Els veïns del Putxet

Església dels Josepets, Lesseps, prop de 1900

Foto: Església dels Josepets, Lesseps, prop de 1900

El Putxet neix cap el 1840 com a “zona de torretes” de menestrals i petits burgesos de la ciutat, gent benestant que es muden a viure a una zona més descongestionada i/o que es construeixen el seu habitatge d’estiueig al Putxet.

VEÏNS IL·LUSTRES (O NO TANT!)

El Putxet es diferencia d’altres barris de Barcelona en el seu origen doncs, començant al segle XVIII pels Marquesos de Santa Anna, que construïren la seva mansió al turó del parc, al costat nord, mirant cap al Tibidabo. Des de llavors la llista de persones i personatges coneguts i famosos ha estat llarga.

Aquí n’hi ha uns quants:

  • Marquesos de Santa Anna (s.XVIII): primers habitants contemporanis, diguéssim, del turó del Putxet. Cap el segle XVIII tenien una finca que ocupava tota la banda mar del turó. Vivien bé els punyeters!
  • Família Bertran-Musitu: antics propietaris de tota la part oest del Putxet, que després van urbanitzar, amb un carrer al límit de la seva finca, al costat de la riera de l’Infern -actualment carrer de Balmes- a tocar de l’antic nucli de Sant Gervasi de Cassoles. Encara avui, gran part del barri està ocupat pel Bosc de Bertran, un immens espai verd –segurament el més gran dins de Barcelona i que havia arribat a – que segueix en mans privades al carrer Putxet. Aquesta nissaga s’emparentà també amb altres famílies burgeses de la ciutat, com els Güell, els d’Amat, de la baronia de Sant Miquel de Castellar, els Vidal-Quadras, els Donce, els de Salas, els Sert-Domènec o els Pries, del comptat de Pries, entre d’altres.
  • Josep Amat (1901-1991), conegut amb el sobrenom de “Pin”, fou un referent de la pintura catalana del segle XX. Nascut al carrer Muntaner, va acabar vivint i treballant al Putxet, a la finca del carrer Manacor, 10. Amb una llarga i fructífera trajectòria, premiat amb la Creu de Sant Jordi, va exposar la seva obra durant més de 50 anys a la Galeria Parés de Barcelona.
  • Olga Sacharoff (1889-1967), pintora bielorussa. S’instal·là a Barcelona l’any 1940, al carrer Manacor 3 al barri del Putxet, on va continuar durant quinze anys la seva trajectòria artística i va participar de manera activa en la vida cultural de la ciutat.
  • Carles Riba (1893-1959), escriptor i poeta. Compromès amb el catalanisme i amb la II República Espanyola, es va veure obligat a exiliar-se a Montpeller (França) l’any 1939, després de la victòria franquista. El 1943 va retornar a Barcelona i es va establir a l’avinguda de la República Argentina 165, des d’on va continuar exercint de portaveu dels intel·lectuals catalans en els congressos de poesia a Segovia, Salamanca i Santiago de Compostel·la.
  • Jaime Salinas (1925-2011), fill del poeta Pedro Salinas, fou el creador-impulsor de l’editorial Alfaguara, vivia al carreró Felip Gil, a on de vegades el visitava el poeta Jaime Gil de Biedma.
Compartir aquest post a:

1 2

Views:
355
Article Tags:
Article Categories:
delPutxet